Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů

Roč.12,č.1(2002)

Abstrakt
Studie je založena na kvalitativním výzkumu individuálního rozvíjení pedagogických dovedností studentů učitelství. Opírá se o několikaleté monitorování rozvoje těchto dovedností u tří studentů
učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů (s využitím rozhovorů, skupinových diskusí, studentských sebereflexí, pozorování a dotazníku studentova pojetí výuky). Přináší podněty pro promýšlení přípravy i realizace podobných, kvalitativně orientovaných, výzkumů a inspirace pro zkvalitňování učitelského vzdělávání.

Klíčová slova:
pedagogicke dovednosti; studenti učitelstvi; individualni rozvoj pedagogickych dovednosti; faktory rozvoje pedagogickych dovednosti studentů; kvalitativni metodologie (vyzkum); učitelske vzdělavani
Reference

Švec, V. Krystalizace prvků didaktických dovedností ve studentských sebereflexích. Pedagogicka orientace, 1998, č. 4, s. 81-90.

Švec, V. Předpoklady rozvíjení pedagogických dovedností studentů. In Švec, V. a kol. Cesty k učitelske profesi: utvařeni a rozvijeni pedagogickych dovednosti. Brno: Paido, 2002.

Švec, V., Musil, R. Intervence podporující vytváření didaktických dovedností studentů. In ŠVEC, V. (ed.). Monitorovani a rozvoj pedagogickych dovednosti. Brno: Paido, 2000, s. 83-105.

Vyskočilová, E. Místo učitelovy kondice v rámci pedagogických dovedností. In Švec, V. (ed.). Monitorovani a rozvoj pedagogickych dovednosti. Brno: Paido, 2000, s. 24-31.

Vyskočilová, E. Psychosomatická kondice jako základ schopnosti vychovávat. In Švec, V. a kol. Cesty k učitelske profesi: utvařeni a rozvijeni pedagogickych dovednosti. Brno: Paido, 2002.

WalterovÁ, E. (ed.) Učitele jako profesni skupina, jejich vzdělavani a podpůrny system. 1. a 2. díl. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2001.

Metriky

416

Views

297

PDF views