Kázeň na sídlištních školách

Roč.10,č.3(2000)

Abstrakt
V roce 1996 bylo realizováno dotazníkové šetření na plně organizovaných sídlištních základních školách v Praze 6. Úkolem bylo zmapovat stav kázně, resp. nekázně na těchto školách. Příspěvek se zaměřuje především na sídlištní školy. Situaci na sídlištních školách porovnává se školami mimosídlištními. Učitelé a žáci byli dotazováni, které závažné kázeňské přestupky se častěji vyskytují na jejich škole. Zjištěné výsledky ukazují na velké problémy spojené s chováním žáků na základních školách. Situace na sídlištních školách, pokud se týká „stavu“ kázně, je dramatičtější než
na školách mimosídlištních. Hodnocení učitelek se v podstatě shoduje s hodnocením učitelů, stejně tak je tomu i v případě žákyň a žáků. Výsledky šetření korespondují s osobní zkušeností autora získanou při návštěvě základních škol v Praze 6. Za znepokojující lze považovat především údaj, podle kterého 54,2% učitelů a 65,6% žáků ze sídlištních škol tvrdí, že se na jejich škole častěji vyskytuje šikana. Ukazuje se, že se šikana stává organickou součástí školního života, jevem, který se nedaří vytěsnit ze škol.

Klíčová slova:
školní kázeň; sidlištní prostředí; percipováni kázně; Thomasův teorém; dotazník; pozorováni
Reference

Arendtová, H. Krize kultury. Praha: MF, 1994.

Bagley, W. Ch. School Discipline. New York: Macmillan Company, 1915.

Blažek, B. Venkov města média. Praha: Slon, 1988.

Lindner, G. A. Veřejná mravnost a škola. In Gustava Adolfa Lindnera Drobné články paedagogické a psychologické. Velké Meziříčí: Fr. Bayer, 1885.

Lindner, G. A. Paedagogika na základě nauky o vývoji přirozeném, kulturním a mravním. Roudnice: A. Mareš, 1888.

Makovička, E. Kázeň války a míru ve společnosti, v rodině i škole. Praha: Fr. A. Urbánek, 1887.

Velký sociologický slovník. Praha: Karolinum, 1996.

Metriky

961

Views

763

PDF views