Krize kulturních vzorců a nové trendy ve stravování z hlediska Antropologie jídla

Roč.10,č.2(2019)

Abstrakt
Jídlo hrálo vždy zásadní roli v evoluci lidstva. Historicky se zformovaly kulturní vzorce ve stravování a potravní strategie přežití, které jsou v současné době v krizi především v důsledku industrializace výroby jídla a její globalizace. Nastupuje strach z nečistého, který v korelaci s dalšími determinantami ekologického, sociálního, ekonomického i morálního typu zásadně mění vztah lidí k jídlu. Tato odborná studie si klade za cíl analyzovat a popsat nové možné podoby vztahu člověka k jídlu z hlediska Antropologie jídla.

Klíčová slova:
jídlo; antropologie; kulturní vzorce; nové trendy ve stravování
Reference

Literatura:

Barr, Susan I. – Chapman, Gwen E. (2002): Perceptions and practices of self-defined current vegetarian, former vegetarian, and nonvegetarian women. Journal of the American Dietetic Association [online]. 102(3): 354-360. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(02)90083-0

Barthes, R. (1961): Pour une psycho-sociologie de l´alimentation contemporaine. Annales. Économies, Sociétés, Civilisations. 16(5), 977–986. https://doi.org/10.3406/ahess.1961.420772

Beardsworth, Alan – Keil, Teresa (1997): Sociology on the Menu: an Invitation to the Study of Food and Society. London: Routledge.

Bebová, Michaela (2018): Trend Clean Food. http://www.biochemicka.cz/clanek-127/

Beranová, Magdalena (2015): Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia.

Beranová, Magdalena (1988): Slované. Praha: Panorama.

Beranová, Magdalena (1980): Zemědělství starých Slovanů. Praha: Academia.

Biswas, Soutik (2018): The myth of the Indian vegetarian nation. In: bbc.com [online]. https://www.bbc.com/news/world-asia-india-43581122

Braniš, Martin (2019): Vliv hospodaření na půdu. [online]. https://www.enviwiki.cz/w/index.php?title=Vliv_hospoda%C5%99enC3%AD_na%C5%AFdu

Brillat-Savarin – Anthelme, Jean (1994): O labužnictví. Fyziologie chuti. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

Celio, Apicio (1852): De obsoniis et condimentis sive Arte Coquinaria. Venezia: Stabilimento nazionale di G. Antonelli editore.

Civitello, Linda (2008): Cuisine and Culture. A history of Food and People. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Dahlke, Ruediger (2009): Velká kniha půstu. Olomouc: Fontána.

Davis, Brenda – Vesanto, Melina – Rynn, Berry (2010): Becoming raw: the essential guide to raw vegan diets. Summertown. Tennessee: Book publishing company.

Dinzelbacher, Peter (2003): Světice nebo čarodějky?. Praha: Vyšehrad.

Douglas, Mary (2014): Čistota a nebezpečí. Analýza konceptu znečištění a tabu. Praha: Malvern.

Douglas, Mary (1972): Deciphering a Meal. Daedalus, 101(1), 61–81.

Douglas, Mary (1966): Purity and danger: an analysis of the concepts of pollution and taboo. London: Routledge.

Ducháč, Aleš (2011): Výklad pojmu packaging s využitím značky Apple jako příkladu. Praha: UK (Bakalářská práce).

Dundas, Paul (1992): The Jains. London: Routledge.

Edzard, Ernst (2018): Detox is bunk, save your money for something useful, fun or pleasant. (online). https://edzardernst.com/

Farquhar, Judith (2006): Food, Eating and the Good Life. In: Tilley, Ch. – Keane,W. – Kuechler, S. – Rowlands, M. – Patricia Spyer, P. (Eds.): Handbook of Material Culture. London: SAGE Pubblications Ltd. (145–160). https://doi.org/10.4135/9781848607972.n10

Fischler, Claude (2001): L´homnivore. Paris: Odile-Jacob.

Fischler, Claude (1988): Food, self and Identity. Social Science Information (SAGE, London, Newbury Park, Beverly Hills and New Delhi) 27(2), 275–292. https://doi.org/10.1177/053901888027002005

Fischler, Claude (1980): Food habits, social change and the nature/culture dilemma. In: Proceedings of 5th International Congress of the Intenational Organization for the Study of Human Development. Campione, 5-8 May 1980. https://doi.org/10.1177/053901848001900603

Fischler, Claude (1979): Gastro-nomie et gastro-anomie. In: Communications, 31. La nourriture. Pour une anthropologie bioculturelle de l´alimentation 1979, 189–210. https://doi.org/10.3406/comm.1979.1477

Gedgaudas, Nora T. (2014): Přirozená strava našich předků. Olomouc: Fontána.

Gierris, Mickey – Gamborg, Christian – Röcklinsberg, Helena (2016): Ethical aspects of insect production for food and feed. Journal of Insects as Food and Feed 2(2),101–110. https://doi.org/10.3920/JIFF2015.0097

Goswami, Amit (2014): Kvantový doktor. Olomouc: Anag.

Greenbaum, Jessica (2012): Veganism, identity and the quest for authenticity. Food, culture and society [online] 15(1): 129–144. https://doi.org/10.2752/175174412X13190510222101

Grof, Stanislav (1992): Dobrodružství sebeobjevování. Praha: Gemma89.

Heřt, Jiří (2008): Detoxikační terapie. (online). https://www.sisyfos.cz/

Hoek, Annet C. – Luning, Pierternel A. – Stafleu, Annette – De Graaf, Cees (2004): Food- related lifestyle and health of Dutch vegetarians, non-vegetarian consumers of meat substitutes, and meat consumers. Appetite [online]. 42(3): 265–72. https://doi.org/10.1016/j.appet.2003.12.003

Jasmuheen (2012): Pránická výživa. Praha: Eugenika.

Jógánanda, Paramhansa (2003): Životopis jogína. Olomouc: Fontána.

Kearney, John (2010): Food consumption trends and drivers. Philosophical transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological sciences, 365(1554), 2793–2807. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0149

Kushi, Michio – Jack, Alex (2012): Makrobiotikou ke skutečnému zdraví. Hradec Králové: Svítání.

Kushi, Michio (1997): Makrobiotická cesta. Praha: Votobia.

Kushi, Michio (1996): Duchovní cesta. Bratislava: CAD Press.

Kushi, Michio – Esko, Edward (1994): Kámen filosofů. Bratislava: CAD Press.

Lévi-Strauss, Claude (2006): Mythologica. Syrové a vařené. Praha: Argo.

Lévi-Strauss, Claude (1998): Totemizmus. Bratislava:Chronos.

Lipton, Bruce (2016): Biologie víry. Olomouc: Anag.

Mead, Margaret (1970): The Changing Significance of Food: A Discussion of the Interrelationship between the Diet of Americans and Their Capacity to Provide for the Poor and Starving at Home and Abroad. American Scientist 58(2), 176–181.

Montanari, Massimo (2004): Il cibo come cultura. Roma-Bari: Gius. Laterza e figli.

Montanari, Massimo (2003): Hlad a hojnost – dějiny stravování v Evropě. Praha: NLN.

Montanari, Massimo (1993): La fame e l´abbondanza. Storia dell´alimentazione in Europa. Roma-Bari: Gius. Laterza e figli.

Morgan, Nathan (2010): The hidden history of Greco-Roman vegetarianism. In: advocacy.britannica.com [online]. http://advocacy.britannica.com/blog/advocacy/2010/08/.

Opitz, Christian (2002): Výživa pro člověka a Zemi. Praha: Aviko Invest.

Partyková, Vilma (2014): Hladovění pro zdraví. Praha: Impuls.

Phillips, Frankie (2005): Vegetarian nutrition. Nutrition Bulletin [online]. British Nutrition Foundation. 30(2): 132–197. (online). https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2005.00467.x

Porter, Roy (2015): Dějiny medicíny. Praha: Prostor.

Pottier, Johan (1999): Anthropology of Food. The Social Dynamics of Food Security. Cambridge: Polity Press.

Rébová, Dagmar (2010): Rýže a Šintó: Rituály a obřady spojené s rýží a jejich role v japonské moderní společnosti, Olomouc: FF (Bakalářská práce).

Ritchie, Hannah – Roser, Max (2019): Meat and Seafood Production and Consumption. In: OurWorldInData.org [online]. https://ourworldindata.org/meat-and-seafood-production-consumption.

Rousseau, Jean-Jacques (2018): Emile ou de l´éducation. Paris: Hachette Livre BNF.

Talandová, Věra (2009): Sluneční živá strava. Praha: IFP Publishing.

Vantomme, Paul (2015): Way forward to bring insects in the human food chain. Journal of Insects as Food and Feed 1(2), 121–129. https://doi.org/10.3920/JIFF2014.0014

Vojtíšková, Lucie, (2009): Paradoxy současné civilizace v kontextu sociologie jídla. Praha FF UK (Diplomová práce).

Wells, Tom – Young, Neil – Ball, Harriet – Tuff, Alice – Lardge, Jennifer – Fenwick, Oliver (2016): Debunking detox. (online). https://senseaboutscience.org/

Werner, Michael – Stöckli, Thomas (2017): Světelná strava. Olomouc: Fontána.

Winter, Zikmund (1892): Kuchyně a stůl našich předků. Praha: František Bačkovský.

Wrangham, Richard – Jones, James Holland – Laden, Greg – Pilbeam, David – Conklin-Brittain, Nancy Lou (1999): The raw and the stolen: Cooking and the ecology of human origins. Current Anthropology 40 (5), 567–594. https://doi.org/10.1086/300083

Zeratsky, Caterine (2019): Clean eating — or eating clean — seems to be all over the internet and in grocery stores and restaurants. What does it mean? Is it just another fad?

Zdroje:

https://www.basf.com/cz/cz/media/creating-chemistry-magazine/food-and-nutrition/how-will-we-feed-ourselves-in-the-future.html

http://eagri.cz/public/web/file/616968/Rocenka_Ekologickeho_zemedelstvi_2017_k_zverejneni.pdf

http://www.fao.org/biodiversity/en/

http://www.fao.org/edible-insects/en/

http://www.fao.org/food-loss-and-food-waste/en

https://www.macrodiet.com/Contributors/Kulungian-Sagenishizuka.shtml

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/

https://www.mintel.com/More Than Half Of All Meat-Free New Product Launches In The Uk Carried A Vegan Claim In 2017. In: mintel.com [online].

https://is.muni.cz/el/1431/podzim2015/Z0047/Hlad_ve_svete_2.pdf.

https://www.osn.cz/sdg-3-zajistit-zdravy-zivot-a-zvysovat-jeho-kvalitu-pro-vsechny-v-jakemkoli-veku/.

https://phys.org/news/2018-05-existential-debate-food-industry-meat.html

https://population.un.or/wpp/Publications/Files/WPP2019_Highlights.pdf

https://www.sciencemag.org/news/2018/05/lab-grown-meat-advances-us-lawmakers-call-regulation

https://www.who.int/news-room/detail/11-09-2018-global-hunger-continues-to-rise---new-un-report-says

Metriky

0

Crossref logo

0


1447

Views

374

PDF views