Systém finančního práva

Roč.15,č.2(2007)

Abstrakt
Otázka systému finančního práva se může jevit jako zcela teoretický problém, je ale nutné upozornit na skutečnost, že právě vymezení systému finanční­ho práva má své opodstatnění. Je nutné připomenout systematiku členění českého právního řádu na jednot­livá právní odvětví, která je mezi právnickou veřejností obecně přijímána, a na druhou stranu se stále ještě ob­jevující názory o nesamostatnosti finančního práva ja­ko samostatného právního odvětví.
Finanční právo hraje v právním řádu České republiky svoji nezastupitelnou úlohu, bez níž by ne­mohl stát existovat. Zajišťuje svým stanovením da­ňových povinností (ve smyslu daně v širším slova smyslu) trvalý a pravidelný přísun peněžních pro­ středků do veřejných rozpočtů, jejich další přerozděle­ní mezi jednotlivými veřejnými rozpočty a další sou­visející pravidla.
Na druhou stranu finanční právo také reguluje fi­nance, tedy právní vztahy týkající se peněz, především stanovením kontrolních mechanismů v bankovnictví, pojišťovnictví a na kapitálových trzích. Upravuje též hotovostní i bezhotovostní platební styk a další práv­ní vztahy, které jsou velice významné pro fungování společnosti.

Stránky:
167–171
Biografie autora

Jan Neckář

Katedra správní vědy, správního práva a finančního práva, Právnická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

doktorand

Libor Kyncl

Katedra správní vědy, správního práva a finančního práva, Právnická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

doktorand
Metriky

391

Views

126

PDF views