Vybraná řízení v souvislosti s ochranou nerostného bohatství

Roč.18,č.2(2010)

Abstrakt
Příspěvek se zaměřil zejména na subjekty, které se zúčastňují dvou vybraných správních řízení v rámci ochrany nerostného bohatství. V obou řízeních vyvstává řada otázek. Na některé z nich není možné v současné době jednoznačně odpovědět. Článek tak spíše otevírá prostor k odborné diskuzi nad nastíněnými problémy.
Právní úprava horního zákona má řadu nedostatků, ať už se jedná o nejasné, interpretačně nejednoznačné právní normy, stanovení okruhu účastníků předmětných správních řízení či zakotvení nejasných vazeb na jiné právní předpisy.
Domníváme se, že by bylo nutné do budoucna novelizovat horní zákon v oblasti vymezení účastníků řízení o stanovení chráněného ložiskového území. Postavení účastníků řízení by měly mít osoby dotčené rozhodnutím na svých právech, dotčené obce a výslovně by mělo být pamatováno i na občanská sdružení jako subjekty, o nichž stanoví zvláštní předpis, že budou účastníkem řízení. Taktéž v rámci řízení o stanovení dobývacího prostoru by mělo být upřesněno postavení účastníků řízení a měl by být jednoznačně upraven vztah rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru k územnímu rozhodnutí o změně využití území. Tím by se posílila právní jistota nejen potenciálních účastníků řízení.

Stránky:
176–184
Metriky

421

Views

127

PDF views