Obecné otázky působení práva EU ve sféře českého právního řádu

Roč.19,č.4(2011)

Abstrakt
Působení práva nadstátní EU ve sféře vnitrostátního právního řádu členského státu je založeno na zásadách, které se v právu EU ustálily dávno před rokem 2004. Zkoumat výchozí stav v tomto roce proto není účelné, uvádí se místo toho vývojové tendence těchto zásad v posledních letech do současnosti.
První monografický výstup proto v prvé řadě teoreticky rozebírá v nejobecnějším měřítku povahu práva EU a pravomocí EU, čímž poskytuje nezbytné východisko pro další zkoumání této problematiky.
V roce 2004 dochází k změnám v právu Evropské unie v reakci na Smlouvu z Nice. Vstupují v platnost klíčové předpisy vydané v letech předcházejících tak, aby rozšíření Evropské unie nemohlo jejich přijetí ovlivnit (reforma práva na ochranu hospodářské soutěže, nová regulace pohybu osob uvnitř Unie, koordinace sociálního zabezpečení apod.).
V roce 2004 byla sjednaná Smlouva o Ústavě pro Evropu, která zachytila optimistické představy o možnosti zásadní reformy primárního práva. Probíhala příprava na další reformu primárního práva Evropské unie a tím změnu jejího fungování. Neformálně a zprostředkovaně začala být v judikatuře Soudního dvora aplikována Listina základních práv a svobod EU.

Stránky:
313–316
Biografie autora

Vladimír Týč

Katedra mezinárodního a evropského práva, Právnická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

vedoucí dílčího řešitelského týmu
Metriky

433

Views

145

PDF views