O pravidlech polemiky, politické vědě a apriorních představách

Roč.11,č.4(2009)

Abstrakt
Politologie a jí příbuzné (respektive z ní vycházející) disciplíny jsou v českém prostředí stále ještě poměrně mladé. K úsilí o dosažení plně konstituovaného stavu přitom přirozeně patří mj. snaha definovat vlastní výzkumné pole, identifikovat významné trendy, jež toto výzkumné pole v rozličné míře formují, a shromažďovat a interpretovat data týkající se chování a fungování příslušné oborové komunity. Důležitými nástroji napomáhajícími procesům formování oboru přitom nejen mohou být, ale jistě jsou polemika či kontroverze. Toto konstatování ovšem platí výhradně za předpokladu, že se jedná o polemiku věcně nezkreslující a postavenou na pevných a doložitelných argumentech. Vedení polemického odborného sporu je prostě uměním.

Klíčová slova:
česká politologie; politologie; institucionální analýza; česká politická věda; polemika;
Biografie autora

Jan Holzer

Předseda redakční rady Středoevropských politických studií, docent Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Vědecký pracovník Institutu pro srovnávací politologický výzkum Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Roman Chytilek

Odborný asistent, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Pavel Pšeja

Odborný asistent, Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií, Fakulta sociálních studií, Masarykova Univerzita, Brno.

Michal Šindelář

Student magisterského stupně oboru sociologie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita, Brno.
Metriky

342

Views

134

PDF views