K výuce slovesného vidu

Roč.13,č.2(2023)

Abstrakt

Tento článek je věnován problematice výkladu slovesného vidu studentům češtiny jako cizího jazyka. V obecné rovině lze říci, že popis a výuka vidu se vyznačuje snahou o krátké a prosté vysvětlení velmi komplikované gramaticko-lexikální kategorie. Tendence ke zjednodušení popisu má navíc spíše vzestupný charakter, přestože nelze tvrdit, že by tento přístup přinášel uspokojivé výsledky. Cílem tohoto příspěvku je ukázat, že je možné zvolit i jiný způsob, tedy zabývat se funkcemi dokonavých a nedokonavých sloves podrobněji. Je vhodné vysvětlit, jak se vidové dvojice tvoří, a následně se zaměřit na vztah vidu a času a užívání perfektiv a/nebo imperfektiv v (a)typických kontextech. Při výuce je třeba klást důraz na to, aby studenti pochopili funkce těchto sloves, byli upozorňováni na frekventované jevy v českém jazyce a řádně si procvičili užívání perfektiv a imperfektiv v určitém kontextu v minulém, přítomném a budoucím čase, aby pak byli schopni v komunikaci zvolit to sloveso, které by zvolil rodilý mluvčí. Ačkoliv předkládaná koncepce nemusí být na první pohled příliš atraktivní, jelikož nekonvenuje současnému trendu omezování výkladu gramatiky, v praxi se ukazuje jako efektivní, přičemž sami studenti tento přístup, směřující k pochopení užívání dokonavých a nedokonavých sloves, velmi oceňují.


Klíčová slova:
čeština; didaktika; dokonavé sloveso; nedokonavé sloveso; slovesný vid; vidová dvojice
Reference

Casadei, L. & Esvan, F. & Macurová, P. (2017). Corso di lingua ceca. Milano: Hoepli.

Kopečný, F. (1958). Základy české skladby. Praha: Státní pedagogické nakladatelství.

Kopečný, F. (1962). Slovesný vid v češtině. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd.

Esvan, F. (2013). À propos de l’usage de l’imperfectif dans la narration de séquences d’événements en tchèque. Romano-Bohemica – Journal for Central European Studies (2/2013), s. 53-66.

Esvan, F. (2017). Vid a čas v kontextu. In Karlík, P. & Nekula, M. & Pleskalová, J. (Eds.), Nový encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny. Dostupný na www: https://www.czechency.org/slovnik/VID A ČAS V KONTEXTU.

Esvan, F. (2019). L’aspetto verbale. In F. Esvan, F. & Perissutti, A. M. & Trovesi, A., Grammatica ceca. Milano: Hoepli, 188–242.

Macurová, P. (2022). Esercizi di lingua ceca. Volume 1. Livelli A1-A2. Cvičení z českého jazyka. Díl 1. Úroveň A1-A2. Limena: libreriauniversitaria.it edizioni.

Macurová, P. (2023). Esercizi di lingua ceca. Volume 2. Livelli B1-B2. Cvičení z českého jazyka. Díl 2. Úroveň B1-B2. Limena: libreriauniversitaria.it edizioni.

Nübler, N. (2017). Vid. In Karlík, P. & Nekula, M. & Pleskalová, J. (Eds.), Nový encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny. Dostupný na www: https://www.czechency.org/slovnik/VID

Petr, Jan et al. (1986). Mluvnice češtiny II. Tvarosloví. Praha: Academia.

Petr, Jan et al. (1987). Mluvnice češtiny III. Skladba. Praha: Academia.

Poldauf, I. & Šprunk, K. (1968). Čeština jazyk cizí. Praha: Státní pedagogické nakladatelství.

Metriky

0

Crossref logo

0


104

Views

20

PDF views