Vliv nadměrného přísunu cukru na kognitivní schopnosti a tělesné složení univerzitních studentů

Roč.8,č.1(2017)

Abstrakt
Volné cukry se podílejí na výživové hodnotě stravy a přispívají k vyváženému příjmu energie. Dle údajů WHO je doporučený příjem cukrů u dospělého člověka s normálním BMI 25 g/den. Euromonitor International ale uvádí, že množství cukrů konzumovaných v České republice dosahuje 71,6 g/den. Nadměrný příjem cukru může zvýšit výskyt civilizačních chorob a může mít vliv na kognitivní schopnosti. Cílem této studie bylo stanovit dopady vysokého příjmu cukru na hmotnost, tělesné složení (s využitím metody BIA – přístroj Bodystat 1500MDD) a schopnost učit se u vysokoškolských studentů (N=107) rozdělených do dvou skupin. Zatímco členové experimentální skupiny byli instruováni, aby dodržovali dietu bez cukru, u kontrolní skupiny žádná konkrétní dieta stanovena nebyla. Pomocí testu LGT-3 a bioimpendance pak byly měřeny různé proměnné. Měření probíhalo jak na začátku experimentu, tak po uplynutí jednoho měsíce (experiment dokončilo 33 účastníků). Mezi experimentální a kontrolní skupinou nebyly po ukončení experimentu zjištěny signifikantní rozdíly ani v tělesném složení, ani v kognitivních schopnostech. Nelze tedy říci, že by snížení příjmu cukru mělo vliv na tělesné složení či kognitivní funkce. Nakonec byla stanovena určitá doporučení, co se adekvátního příjmu cukru u experimentální skupiny týče.

Klíčová slova:
příjem cukru; kognitivní funkce; tělesné složení; test LGT-3; učení; krátkodobá paměť
Biografie autora

Joany Lizet Hernández

Mendel University in Brno

Department of Languages and Cultural Studies

Technical worker for educational process 

Jiří Čeněk

Mendel University in Brno

Department of Social Development (FRDIS) 

External Teacher - 

 

Martin Čuta

Masaryk University

Department of Anthropology, Faculty of Science

Assistant professor

Reference

Bellisle, F. (2004): Effects of Diet on Behaviour and Cognition in Children. British Journal of Nutrition, 92(2), 227–232. https://doi.org/10.1079/BJN20041171

Benton, D. (2010): The Plausibility of Sugar Addiction and Its Role in Obesity and Eating Disorders. Clinical Nutrition, 29(3), 288–303. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2009.12.001

Euromonitor International (2014): The Sugar Backlash and Its Effects on Global Consumer Markets. London: Euromonitor International Ltd.

Grimm, H. C. – Harnack, L. – Story, M. (2004): Factors associated with soft drink consumption in school-aged children. Journal of American Dietetic Association, 104(8), 1244–1249. https://doi.org/10.1016/j.jada.2004.05.206

Horák, M. (2013): The House of Song. The Rehabilitation of Drug Addicts by the Traditional Indigenous Medicine of the Peruvian Amazon. Brno: Mendel University in Brno.

Hsu, T. M. – Konanur, V. R. – Taing, L. – Usui, R. – Kayser, B. D. – Goran, M. I. – Kanoski, S. E. (2015): Effects of Sucrose and High Fructose Corn Syrup Consumption on Spatial Memory Function and Hippocampal Neuroinflammation in Adolescent Rats. Hippocampus, 25(2), 227–239. https://doi.org/10.1002/hipo.22368

Kanoski, S. E. – Davidson, T. L. (2011): Western Diet Consumption and Cognitive Impairment: Links to Hippocampal Dysfunction and Obesity. Physiology & Behavior, 103(1), 59–68. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2010.12.003

Kutáč, P. (2012): Application of Typical Error of Measurement for Accuracy of Measurement of Body Composition in Athletes Using the BIA Method. Medicina Sportiva, 16(4), 150–154. https://doi.org/10.5604/17342260.1024770

Maršálková, L. – Hrabovská, A. – Meszárošová, B. (1992): Pamäťový test LGT - 3. Bratislava: Psychodiagnostika.

McCrory, M. – Nommsen-River, L. – Molé, P. – Lonnerdall, B. – Dewey, K. (1999): Randomized Trial of the Short-term Effects of Dieting Compared with Dieting Plus Aerobic Exercise on Lactation Performance. The American Journal of Clinical nutrition, 69(5), 959–967. https://doi.org/10.1093/ajcn/69.5.959

Stanhope, K. (2016): Sugar Consumption, Metabolic Disease and Obesity: The State of the Controversy. Clinical laboratory science, 53(1), 52–67. https://doi.org/10.3109/10408363.2015.1084990

Tate, D. F. – Turner-McGrievy, G. – Lyons, E. – Stevens, J. – Erickson, K. – Polzien, K. –Diamond, M. – Wang, X. – Popkin, B. (2012): Replacing Caloric Beverages with Water or Diet Beverages for Weight Loss in Adults: Main Results of the Choose Healthy Options Consciously Everyday (CHOICE) Randomized Clinical Trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 95(3), 555–63. https://doi.org/10.3945/ajcn.111.026278

Vartanian, L. R. – Schwartz, M. B. – Brownell, K. D. (2007): Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Public Health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782

WHO (2015): Sugar Intake for Adults and Children. Genewa: WHO Document Production Services.

White, J. M. – Wolraich, M. (1995): Effect of sugar on behavior and mental performance. American Journal of Clinical Nutrition, 65(1), 242–247. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.1.242S

Wolraich, M. L. – Lindgren, S. D. – Stumbo, P. J. – Stegink, L. D. – Appelbaum, M. I. – Kiritsy, M. C. (1994): Effects of Diets High in Sucrose or Aspartame on the Behaviour and Cognitive Performance of Children. The New England Journal of Medicine, 5(330), 301–306.

Metriky

0


648

Views

384

PDF (English) views