K pojmům privativní a kumulativní novace

Roč.14,č.2(2006)

Abstrakt
Tento příspěvek je věnován problematice pojmů kumulativní novace a privativní novace, kterými jsou v současné civilní teorii pravidelně označovány určité typy dohod působících změnu či zánik závazku.
Pojem novace byl podrobně teoreticky rozpracován již předválečnou právní vědou, která vycházela z teh­dejší normativní úpravy obsažené v obecném zákorúku občanském, v současné době patří pojem kumulativní a privativní novace mezi tradiční základní pojmy nau­ky o dohodách o změně či zániku závazků.
Již v úvodu tohoto příspěvku je třeba předeslat, že jakkoli patří oba uvedené pojmy do tradiční právní terminologie závazkového práva, jejich vymezení skrývá nejedno teoretické úskalí, zejména kumulativní ino­vaci lze v současné době považovat za velmi nejasný právní pojem.
Cílem tohoto příspěvku je provést analýzu pojmů kumulativní a privativní novace, poukázat na někte­ré základní teoretické problémy spojené s vymezením těchto pojmů, a v neposlední řadě i pokusit se uvést správný pohled na danou problematiku.

Stránky:
115–121
Biografie autora

Jiří Handlar

advokátní kancelář Muzikář, Odehnal, Brno

advokátní kancelář Muzikář, Odehnal, Brno
Metriky

1434

Views

907

PDF views