Trestně politické aspekty Smlouvy o Ústavě pro Evropu a Lisabonské reformní smlouvy (východiska a perspektivy evropské a vnitrostátní trestní politiky)

Roč.20,č.1(2012)

Abstrakt
Následující rukopis navazuje na příspěvek přednesený jeho autorem na semináři: K odkazu Jaroslava Kallaba. Právně-filosofická východiska trestní politiky v procesu evropské integrace.“ Jak naznačuje nadpis tohoto sdělení, půjde v něm o aktualizaci tématu na základě srovnání trestně politických aspektů původní Smlouvy o Ústavě pro Evropu a Lisabonské reformní smlouvy. Jedná se o to, že oba jmenované prameny evropského práva představovaly, resp. představují klíčové zdroje, předpoklady a instrumenty i evropské trestní politiky samotné.
Takto „vykreslený obraz“ evropské trestní politiky bude konfrontován se stavem a zejména trestně politickými záměry České republiky od roku 2010 dále.
Vnitrostátní, jakož i evropsko - unijní chápání a vymezení předmětu trestněprávní ochrany, jak již zdůrazněno dříve, coby stěžejní ukazatel zaměření trestní politiky, jsou a budou nepochybně diferencované. Má-li ovšem být jak vnitrostátní, tak i evropská unijní trestní politika efektivní, neměla by jejich vzájemná diferenciace přerůstat v jakýsi „boj kdo s koho“, ústící ve stav jakési desintegrace, resp. ve „vítězství jedné nad druhou“. To by byl výsledek nejméně žádoucí a pro efektivní trestní politiku v evropském regionu kontraproduktivní.

Stránky:
1–10
Metriky

434

Views

165

PDF views