Monitoring kvality Certifikované zkoušky z češtiny pro cizince

Roč.6,č.1(2016)

Abstrakt

Certifikovaná zkouška z češtiny pro cizince (CCE) je připravována v souladu s principy dobré praxe v testování a se standardy asociace Association of Language Testers in Europe (ALTE), jejímž je ÚJOP UK jako organizace poskytující certifikované zkoušky z češtiny plnoprávným členem. Z tenze mezi reálnou situací a snahou o naplňování principů spravedlivosti, zodpovědnosti a dobré praxe v testování vznikl dlouhodobý projekt interního monitoringu kvality zkoušek, jenž usiluje o nalezení cesty, jak v rámci existujících podmínek a možností poskytovat zkoušky odpovídající standardům pro mezinárodní testování. V textu nastíním, v jakých mantinelech zkouška vzniká, jakými způsoby její tvůrci zajišťují kvalitu a jak tvůrci zkoušky řeší průběžné stanovování hraničního skóre modifikovanou metodou Direct Consensus a sestavování ekvivalentních testových verzí k předem danému hraničnímu skóru. V závěru budou naznačeny další cesty, kudy se bude monitoring kvality zkoušek CCE ubírat.


Klíčová slova:
stanovení standardu/hraničního skóru; přímá shoda; ekvivalentní verze; expertní posouzení
Reference

AERA, APA & NCME. (1999). Standards for educational and psychological testing. WashingtonD.C.: Author. česky: Standardy pro pedagogické a psychologické testování (2001). Praha: Testcentrum (přel. Klimusová, H.)

Cohen, A.S., Kane, M.T. & Crooks, T.J. (1999). A Generalized Examinee-Centered Method for Setting Standards on Achievement Tests, Applied Measurement in Education, 12:4, 343-366, DOI: 10.1207/S15324818AME1204_2. Retrieved April, 27, 2015

Cizek, G.J. (Ed.) (2001). Setting performance standards: Concepts, methods, and perspectives. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Hambleton R.K. and Pitoniak, M.J. (2005). Setting performance standards. (pp. 433-470). In R. L. Brennan (Ed) Educational measurement, 4th Ed. Westport, CT: American Council on Education and Praeger Publishers. (Technical)

Livingston, S. A. (2004). Equating test scores (without IRT). Princeton, NJ: ETS.

Messick, S. (1996). Validity and washback in language testing. Language Testing 13/3: 241-256.

Pitoniak, M.J., Hambleton, R.K. & Sireci, S.G. Advances in Standard Setting for Professional Licensure Examinations. Amherst: University of Massachusetts. Retrieved April 2014 from http://www.performancetest.org/uploads/resources/Advances_in_Standard_Setting_for_Professional_Licensure_Examinations.pdf

Relating language examinations to the Common European Framework of Reference for Languages: Learning, teaching, assessment (CEFR). A Manual. (2009). Strasbourg: Council of Europe.

Metriky

26

Views

15

PDF views